Вітаємо на офіційному сайті кафедри ГРН П’ятниця, 03.05.2024, 08:30

Вітаю Вас Гість
RSS

Головна | Реєстрація | Вхід
«  Лютий 2009  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
232425262728
Меню сайту
Форма входу
Друзі сайту
Головна » 2009 » Лютий » 28 » Студентська свобода слова
Студентська свобода слова
13:22
Цей сайт з’явився в Мережі 4 жовтня 2001 року. І одразу став для студентів великою радістю. Адже що може бути солодшим і бажанішим для студента за право обурюватися проти несправедливості викладача, хай і обурення це звучить вголос лише у Мережі? 

І йдеться не про якісь там невинні пустощі і каверзи – вишкрябати на парті «професор – дурень» на адресу нелюбого викладача, написати на дошці мат або підкласти йому канцелярську кнопку на стільчик... Йдеться про сайт univerlife.com, який став рупором студентів, доказом їхньої свободи слова, ба навіть шансом змінити речі, які їх не влаштовують у навчальному процесі. На практиці це виглядає так: ви заходите на сайт, де представлені всі обласні центри України. Після кліку на Івано-Франківськ відкривається база вищих навчальних закладів нашого міста, кожен з яких, відповідно, містить викладацький склад. Отже, обираючи того чи іншого педагога, ви можете прочитати усі наявні відгуки на його адресу і при бажанні додати свій. Окрім більшості користувачів, які наразі є студентами, на сайті також можна зустріти коментарі колишніх студентів, колег або знайомих. Перше, з чим стикається користувач, – це загальна характеристика викладача (наприклад, непоганий спеціаліст, квіти на іспиті візьме, може і пожартувати, до міри вимогливий, непогано ставиться до студентів), яку, за словами творців univerlife.com, автоматично складає програма на основі числового рейтингу, заданого користувачами. Так звана шкала викладача оцінює його професійність, тягу до хабарів, почуття гумору, вимогливість, ставлення до студентів за п’ятибальною системою. Творці сайту переконані, що ця програма не завжди показує об’єктивну картину, тож в ній плануються зміни.


Як ви вже, мабуть, здогадались, вигадали і створили сайт студенти, які хоч вже і закінчили навчання, але продовжують почату сім років тому справу. Щоденною підтримкою і розвитком проекту займаються дві дівчини – обидві Катерини. Одна відповідає за програмну частину сайту, а інша стежить за відгуками і відповідає на листи користувачів. Модератор univerlife.com Владислав розповідає, що в часи його студентства багато речей не задовольняло його в системі освіти, зокрема ставлення деяких викладачів до студентів. Ідеться про явища, з якими ми всі так чи інакше стикалися: хабарництво, упередженість та непрофесійність. «В жодному разі не хочу сказати, що це стосується усіх викладачів – безумовно, є немало достойних, суперспеціалістів, яким я особисто дуже вдячний за знання, переданий досвід та приділену увагу», – запевняє Владислав. Всім відомі механізми оцінки успішності студентів, передбачені для педагогів. А як студент може оцінити викладача? Що він може зробити для вирішення своїх проблем? Які реальні права та можливості вплинути на ситуацію в нього є? Саме ці запитання і були рушійною силою до створення сайту для студентів.


Звичайно, як і в будь-якій іншій галузі, в освіті є те, що можна і варто змінювати на краще, не залишаючись байдужим і не закриваючи на проблеми очі. «Думаю, що першим кроком повинно бути відкрите обговорення ситуації. На жаль, не всі студенти правильно розуміють надані можливості, дозволяючи собі вислови, які не мають жодного стосунку до професійної діяльності викладачів. Такі повідомлення ми намагаємось одразу блокувати, через що нам нерідко докоряють у цензурі», – констатує модератор сайту. Але тут власне і ховається парадокс, адже у правилах univerlife.com чітко сказано, що будь-яка інформація, яка є на сайті, носить оглядовий, довідково-енциклопедичний характер, може бути неповною, неточною або помилковою. Далі читаємо, що відгуки користувачів не претендують на об’єктивність, вони можуть не збігатися із суспільною думкою і не відповідати дійсності.


В такому разі сайт може виконувати і небажану функцію поширення наклепів та неправдивої інформації, адже він всеукраїнський і, зрозуміло, його креатори не можуть мати підтвердження або спростування відгуків про таку велику кількість викладачів. Щодня на сайт додається понад 800 відгуків, що в свою чергу ускладнює оперативність їх перевірки і сортування. «Звичайно, це нас не влаштовує, тому незабаром на сайті з’явиться модуль модерування і система рейтингу. Тоді користувачі самі зможуть оцінювати відгуки», – говорить Владислав.
На одному з форумів, де обговорювалась діяльність univerlife.com, користувачі розділилися на тих, хто стверджував, що усе, написане на цьому сайті, відверта брехня, тих, хто казав, що практично про всіх викладачів пишуть негативно, і тих, хто був впевнений у повній його об’єктивності. Правда ж, як завжди, десь посередині.

Переглядів: 706 | Додав: grf | Рейтинг: 5.0/1 |
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Copyright MyCorp © 2024