Вітаємо на офіційному сайті кафедри ГРН Субота, 04.05.2024, 17:43

Вітаю Вас Гість
RSS

Головна | Реєстрація | Вхід
«  Лютий 2009  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
232425262728
Меню сайту
Форма входу
Друзі сайту
Головна » 2009 » Лютий » 26 » Під льодами Південного полюса є гори, схожі на Альпи
Під льодами Південного полюса є гори, схожі на Альпи
13:51

За словами міжнародної команди геофізиків, що дослідили будову Антарктики, Гори Гамбурцева на сьогоднішній день повністю заховані під товстим шаром льоду на Південному Полюсі. Проте завершивши серію останніх досліджень полярники стверджують, що гори Гамбурцева за своєю структурою, висотою та будовою дивовижно схожі на європейські Альпи, які віддалені від Південного полюса майже на 14 тисяч км. 

Вперше антарктичний гірський масив був відкритий в 1958 році радянською антарктичною експедицією і названий на честь видатного геофізика Григорія Гамбурцева. Ці гори тягнуться на 1300 км в східній частині Антарктиди, причому в деяких місцях досягають висоти (під льодом) 3-3,5 км. Їх існування є серйозною геологічною проблемою - річ у тому, що за сучасними уявленнями гори на Землі утворюються або в результаті вулканічної діяльності (якої немає в цій частині континенту), або в результаті взаємодії тектонічних плит. Наприклад, Гімалаї утворилися, коли Індостанська плита "врізалася" в Євразійську і "вичавила" породи на поверхню. Проте такий механізм створення гір для сходу Антарктиди не відомий. Практично всі гори льодового материка розташовані на узбережжі. 

До цього часу вважалося, що поверхня Південного полюса порівняно однорідна і пласка, проте останні дослідження спростовують ці припущення - ландшафт Антарктики вкрай нерівний. 

"Ми можемо підтвердити, що гори там є, причому вони дуже схожі на Альпи. Гори Гамбурцева навіть зовні нагадують європейські масиви - такі ж вершини і великі долини. Ці підсумки лише піднімають перед нами питання про те, як такі утворення могли з'явитися на континенті, де не було масштабних землетрусів", - говорить доктор Фаусто Ферракіолі, представник Британського товариства антарктичних досліджень. 

У серії останніх досліджень унікального гірського масиву брали участь фахівці із США, Німеччини, Китаю, Великої Британії, Японії та Австралії. В результаті серії спостережень вдалося встановити, що у всьому масиві антарктичних гір Гамбурцева є як мінімум дві дуже великих долини, проаналізувавши які можна багато що сказати про найпівденніший континент нашої планети. 

На сьогоднішній день геофізики в деталях досліджували близько 20% гірського хребта і вже на основі цього вони стверджують, що тут є дуже різкі перепади висот, що говорять про тектонічне минуле Антарктики. 

"В час досліджень температура на поверхні не піднімалася вище мінус 30 градусів, проте там внизу прилади показали наявність рідкої води в декількох долинах", - говорить Робін Белл, один з учасників експедиції. За його словами велика частина даних була отримана в результаті радарного аналізу з літака. "Радар, встановлений на літаку, підтвердив наявність тепліших структур глибоко під льодом", - говорить Белл. 

За припущенням фахівців, велика частина гір Гамбурцева остаточно вкрилася льодом близько 30 млн років тому.

Джерело

Переглядів: 724 | Додав: grf | Рейтинг: 3.0/1 |
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Copyright MyCorp © 2024