Вітаємо на офіційному сайті кафедри ГРН Неділя, 28.04.2024, 01:20

Вітаю Вас Гість
RSS

Головна | Реєстрація | Вхід
«  Вересень 2009  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930
Меню сайту
Форма входу
Друзі сайту
Головна » 2009 » Вересень » 5 » Google відстоює право на сканування книг
Google відстоює право на сканування книг
23:28


Набирають оберти баталії з приводу намірів фірми Google оцифрувати якомога більше книг, що є на планеті, для того, щоб створити величезну бібліотеку.

У жовтні минулого року Інтернет-гігант уклав із авторами і видавцями угоду вартістю в 125 млн доларів. Відповідно до неї письменники, що не бажають, щоб їх книги опинилися у віртуальному сховищі, повинні заявити про це до певної дати.

Спочатку цією датою була названа п'ятниця 4 вересня, проте нью-йоркський суд, розглянувши колективний позов з цього питання і взявши до відома факт тимчасового обвалення файлової системи, продовжив крайній термін до 8 вересня.

Жовтнева угода базується на юридичному прецеденті 2005 року, коли на Google подали до суду за те, що він сканував друкарські видання, не отримуючи при цьому однозначних письмових дозволів від правовласників.

Якщо домовленість буде схвалена суддею, Google зможе створити "Каталог прав на книги", в якому письменники і видавці реєструватимуть свої роботи і, відповідно, отримуватимуть компенсації.

І напередодні настання терміну, в який автори можуть заявити про небажання брати участь у глобальній бібліотеці, Google посилається на цілу плеяду професорів, студентів і борців за громадянські права, що підтримують цей почин.

"Доступ до знань ми вважаємо одним із громадянських прав, - заявив Уейд Хендерсон, керівник організації "Асоціація лідерів з захисту громадянських прав". - Інформація дає людям можливість вчитися, створювати і виконувати мрії. Доступ до знань визначає значення рівних можливостей в демократичному суспільстві".

Те ж питання стало визначальним і у позиції Студентської асоціації Сполучених Штатів. "Сьогодні мільйони книг доступні лише малій кількості привілейованих - тим, хто прийнятий в університети і може дозволити собі це, - пояснив президент Асоціації Грегорі Сендана. - З книжковою програмою Google будь-який студент у будь-якій точці США отримає доступ до книг із найбільших бібліотек світу".

Що до скептиків, то вони об'єдналися в структурі, яку назвали "Альянс відкритої книги". Його заснував некомерційний Інтернет-архів, що має власний проект сканування, в рамках якого на сьогоднішній день оцифровано півмільйона книг.

"Точно як винахід Гутенбергом друкарського преса більше 700 років тому став провісником нової ери поширення знань, так само і масове оцифрування книг обіцяє революцію в тому, як ми читаємо і знаходимо книги, - говорить представник Альянсу Пітер Брентлі. - Проте цифрова бібліотека, контрольована однією компанією і невеликою групою видавців, неминуче призведе до збільшення цін для споживачів, бібліотек, дослідників і студентів".

Інші Інтернет-гіганти - Yahoo, Microsoft, Amazon - також увійшли до коаліції разом із цілим рядом бібліотек, письменників і журналістських об'єднань.

Amazon, що конкурує з Google у справі сканування книг, - оскільки цей мережевий торговий дім продає власний електронний пристрій для читання Kindle, - на цьому тижні виступило із заявою, в якій йдеться: "Це несправедливо відносно авторів, видавців та інших, чиї роботи підпадуть під обов'язкове довічне ліцензування, від якого виграє Google і створюваний каталог книжкових прав".

Цю заяву зараз вивчає міністерство юстиції Сполучених Штатів, яке поки що не прийняло рішення про те, чи виступити проти угоди про проект Google.


Переглядів: 779 | Додав: grf | Рейтинг: 0.0/0 |
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Copyright MyCorp © 2024