Вітаємо на офіційному сайті кафедри ГРН Середа, 08.05.2024, 15:00

Вітаю Вас Гість
RSS

Головна | Реєстрація | Вхід
«  Листопад 2008  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
Меню сайту
Форма входу
Друзі сайту
Головна » 2008 » Листопад » 16 » 17 листопада - Міжнародний день студента!
17 листопада - Міжнародний день студента!
14:53
17 листопада — Міжнародний день студента. Історія його виникнення має сумний відтінок. Свято встановлено 1941 року в Лондоні на мітингу студентів, що представляли 14 країн, на згадку про чеських студентів-патріотів, розстріляних гітлерівцями 17 листопада 1939 р. З того дня Міжнародний день студента — це день, коли студентів всіх країн об’єднує пам‘ять. Це день, коли слово «солідарність» має дійсний зміст. 

Студентське свято — це традиція. В Україні ми святкуємо День студента 
17 листопада. В інших країнах світу цей день відзначають також і в інші дні року, залежно від національних історій щодо цього свята. Попри відмінності дат святкування та кордони, День студента — свято молодих, а це означає, що воно — веселе і цікаве. Пропонуємо найоригінальніші традиції відзначення цього свята у різних країнах світу.

Впродовж більш ніж ста років у лютому в Гарвардському університеті проводяться театралізовані святкування, названі «Hasty Pudding» — на честь страви, яку з 1795 року приносили на збори студентського клубу, покликаного «культивувати суспільні симпатії і цінності, відчуття дружби і патріотизму». Це свято вважається одним із найбільш масштабних і веселих студентських карнавалів США з костюмованим парадом. Усі ролі в ньому — і чоловічі і жіночі — виконують чоловіки, адже так повелося ще з тих часів, коли Гарвард був виключно «хлопчачим» університетом. 

У Фінляндії студентське свято має назву Ваппу. Його відзначають 1 травня, кажуть, що нагадує він справжній бразильський карнавал. Молоді люди, що цього дня закінчили ліцей, отримують студентські кашкети — як символ переходу на новий рівень дорослого життя. Але цього дня студентський кашкет надягають усі, не зважаючи на вік. За традицією, святкування Ваппу починається напередодні — 30 квітня — з урочистого привітання президента країни. У Хельсінкі проходять студентські гуляння, які відкриваються церемонією покладання на голову статуї Хавіс Аманди — символу Хельсінкі — студентського кашкета. Голову статуї заздалегідь миють. Честь покладання кашкета щороку переходить від одного ВНЗ до іншого. Для статуї виготовлений спеціальний кашкет, довжина кола якого — 85 сантиметрів. 

У Порто і Коїмбре (Португалія) в травні проходить велике студентське свято Кейма — спалювання стрічок. Кейма починається опівночі гучним студентським співом серенад біля пам’ятника одному з португальських королів. У міському парку виступають місцеві і приїжджі музичні групи. Кульмінація свята — урочистий хід студентів через усе місто. Кожен студент одягається в уніформу рідної alma-mater, всі учасники тримають в руках течки зі своїми стрічками і рухаються поряд з яскраво прикрашеною вантажною машиною. У кузові сидять випускники, а першокурсники повзуть на колінах услід по бруківці.

В нашому університеті два роки поспіль проводили круглі столи, тема яких — історія Дня студента. Так уже повелося, що не всі студенти знають про трагічну історію цього дня, тому вирішили своїх спудеїв «просвіщати». Але ця традиція чомусь не прижилася.


Переглядів: 716 | Додав: grf | Рейтинг: 0.0/0 |
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Copyright MyCorp © 2024