Вітаємо на офіційному сайті кафедри ГРН Понеділок, 29.04.2024, 19:47

Вітаю Вас Гість
RSS

Головна | Реєстрація | Вхід
«  Вересень 2008  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Меню сайту
Форма входу
Друзі сайту
Головна » 2008 » Вересень » 15 » Нафтогазова рекордсменка
Нафтогазова рекордсменка
13:44
У Чернігівський області в десяти кілометрах від міста Прилуки, де розташоване Мільківське нафтогазове родовище НГВУ «Чернігівнафтогаз», нещодавно ввели в експлуатацію свердловину №700 — на сьогодні найпродуктивнішу в Україні. 

«Ми отримали дуже великий приплив нафти — середньодобовий дебіт нафти при фонтанному способі експлуатації становить 170–250 тонн, газу — 140–250 тисяч кубометрів в залежності від режиму експлуатації», — відзначає начальник нафтогазовидобувного управління «Чернігівнафтогаз» Віталій Прозур. 

Унікальність свердловини в тому, як зазначає Прозур, що, по-перше — це є найпродуктивніша свердловина в Україні, по-друге, свердловина має найбільшу довжину горизонтальної ділянки — 713,74 метра, зокрема, в продуктивному пласті — 245 метрів, крім того, для її розробки було використане горизонтальне буріння. Пробурена вона Прилуцьким управлінням бурових робіт ВАТ «Укрнафта» із залученням передових вітчизняних технологій НТП «Бурова техніка» та зарубіжної компанії «Шлюмберже». «Вона (свердловина. — Авт.) зараз на дослідженні, тому що ми хочемо зберегти максимальну енергію пласта, не механічного добування нафти, а за допомогою енергії пласта, щоб нафта і газ завдяки своїм фізичним властивостям піднімались на поверхню самі. Це фонтанування свердловини», — розказує Прозур.

Свердловина №700 вже два тижні як введена в експериментальну експлуатацію. Утім, як зазначає Прозур, до кінця року планується розробка ще кількох свердловин. Тому напіврозібрана бурова установка, що знаходиться зліва від свердловини, вже підготовлена для перевезення до наступної точки буріння. «Зараз у нас в бурінні знаходиться три свердловини, ми заклали ще п’ять на Гнідинцівському родовищі», — розповідає про «нафтогазові» плани Прозур. «Це все старі родовища», — додає він. «У світі коефіцієнт нафтовіддачі 0,46 вважається нормальною розробкою родовища. Ми на деяких родовищах досягли вже 0,7», — ділиться начальник нафтогазовидобувного управління «Чернігівнафтогаз» успіхами в раціональному використанні природних багатств. «Укрнафта» активно користується практикою повторної розробки старих родовищ. Зараз на Мільківському родовищі експлуатується найпродуктивніша в Україні свердловина, а варто згадати, що перший промисловий приплив газу тут отримано з верхньовізейських відкладів ще в 1968 році. «У нас, в принципі, на Чернігівщині всі родовища старі, зі старими виснаженими запасами. Перед нами поставлене завдання — максимально працювати над старими родовищами, підвищити їх нафтовіддачу, адже нових родовищ немає», — підводить певні підсумки Віталій Прозур.

Втім, буріння свердловин — справа нелегка, зазначає Прозур. От хоча б взяти земельне питання, яке є нагальним і для нафтовиків: «Земельне законодавство недосконале. Сьогодні, якщо ми звертаємося до Кабінету Міністрів стосовно державних запасів, то безрезультатно, оскільки немає закону про продаж землі. В законодавстві чітко і ясно написано — використання тільки за цільовим призначенням, тобто ми можемо взяти землю тільки для ведення сільського господарства. Ми не можемо навіть розвідку проводити», — розводить руками Прозур.

Прилуцький район повністю забезпечується нафтою і газом місцевого видобутку. «Вона (нафта. — Авт.) іде на УППГ (установку промислової підготовки газу), там відбувається розділ продукту на нафту і газ, потім спрямовується на переробку, а далі — споживачам. Тобто, щоб отримати товарну нафту — спочатку вона проходить переробку», — розповідає Прозур. І не без гордості додає: «Нафта тут особлива, на нашу думку, унікальна. По-перше, в ній сірка практично відсутня, по-друге наша нафта легка — 0,818 на 820 порівняно з 0,92 російської нафти...»

Відразу після огляду свердловини №700, журналістів везуть на Мільківську УППГ. Тут панує полуднева спека. Незважаючи на це, працівники одягнені в спецодяг, гумаки і каски. Поряд пожежна машина, пожежники так само в повній екіпіровці. Територія добре охороняється, бо має статус підвищеної небезпеки. Від поривів вітру в повітрі відчувається запах газу. За словами Прозура, на цій УППГ газові надається специфічний, відомий кожному, запах, адже звідси газ надходить до споживачів. «Газ наш за якістю, за калорійністю кращий за російський — 1000–1200 ккал, в той час як російського —780 ккал», — додає Прозур, пояснюючи журналістам специфіку роботи даної УППГ.


Джерело "День"

Переглядів: 1079 | Додав: grf | Рейтинг: 0.0/0 |
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Copyright MyCorp © 2024