Вітаємо на офіційному сайті кафедри ГРН Понеділок, 29.04.2024, 19:50

Вітаю Вас Гість
RSS

Головна | Реєстрація | Вхід
«  Травень 2008  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031
Меню сайту
Форма входу
Друзі сайту
Головна » 2008 » Травень » 2 » Існування води на Марсі доведено!
Існування води на Марсі доведено!
01:02



Вчені виявили в південній частині планети близько 200 місць, де знаходяться поклади мінеральних солей, що свідчить про присутність в них у минулому води, говориться в повідомленні прес-служби НАСА.


Учені знайшли на Марсі свідоцтва присутності води (Фото: Архів)
"Команда учених на чолі з Мікі Остерлоо з Гавайського Університету в Гонолулу виявили близько двохсот місць в південній частині Марса, спектральний аналіз яких показав присутність хлоридів. Хлориди є частиною різних солей, таких як столова сіль або хлорид натрію. Виявлені місця варіюються в розмірах від квадратного кілометра до 25 квадратних кілометрів", - йдеться в повідомленні.

За словами Остерлоо, поклади таких мінералів могли з'явитися під час виходу води на поверхню червоної планети.

"Вода могла випаровуватися і залишати мінеральні відклади, які формувалися роками. Місця не зв'язані між собою, що говорить про невелику вірогідність, що це залишки глобального океану", - вважає Остерлоо.

У своїй роботі учені використовували спеціальну камеру університету Арізони в Темпі, якою були зроблені тисячі знімків поверхні Марса. Камера встановлена на автоматичному марсіанському зонді "Одіссей". Мінеральні відклади були виявлені в тій частині червоної планети, де розташовані найдавніші марсіанські гори.

"Багато відкладень розташовано в басейнах, до яких ведуть канали", - відзначає співавтор наукової роботи Остерлоо Філіп Крістенсен з університету Арізони. За його словами, ці відкладення нагадують ділянки Землі, де вода протікала багато років тому.

На думку учених, мінеральні відкладення на Марсі утворилися від 3,5 до 3,9 мільярдів років назад, коли ця планета не була такою ворожою до життя - на ній був вологіший і тепліший клімат.

"За своєю природою сольові відкладення указують на місця, де була велика кількість води, яка знаходилася у водоймищах і випаровувалася. Це украй важливо", - говорить Крістенсен.

Можливо, це відкриття з часом зможе безумовно відповісти на питання про життя на Марсі, яке хвилює учених вже багатьох років. Річ у тому, що в земних сольових відкладення в лабораторних умовах були виявлені бактерії, які зберігалися ів них мільйони років.

Переглядів: 767 | Додав: grf | Рейтинг: 5.0/1 |
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Copyright MyCorp © 2024